Head-start

Bevrijdingsherdenking 2012

Een eervolle herdenking voltooid (september 2012)

(Met 4 fotoalbums, video en mediaberichten op deze pagina)

Het bevrijding- en herdenkingsmonument te Mierlo-Hout met de namen en foto’s van de omgekomenen.

Op 22 september 2012, de dag dat de Helmondse wijk Mierlo-Hout 68 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting is de aangekondigde uitbreiding van het bevrijdings- en herdenkingsmonument voltooid en officieel onthuld. Aan de linkerzijde van het bestaande monument dat aanvankelijk een jaar geleden werd opgericht is nu een paneel aangebracht eveneens vervaardigd uit cortenstaal. Op dit nieuwe deel zijn de namen en foto’s van alle Mierlo-Houtenaren die door oorlogsgeweld zijn omgekomen afgebeeld.

Ook de vier namen van de Britse Militairen die op 22 september 1944 in de nabijheid van het monument zijn gesneuveld worden nu vermeld. Van één der Engelse militairen Sgt. Davis P.C.E geb. 28-07-1925 ontbreekt de foto. Het herdenkingscomité is naarstig op zoek naar zijn portret en diverse gemeenten in Engeland zijn hiervoor inmiddels aangeschreven. Er is een goede hoop dat de ontbrekende foto alsnog wordt gevonden zodat deze later kan worden aangebracht.

Herdenkingsdienst

De onthulling van 22 september werd voorafgegaan door een eervolle dienst in de St. Luciakerk ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Deze gepaste dienst met woord en zang in de Nederlands/Engelse taal werd verzorgd door Pastoor/deken van de Laar. Bij aanvang van de mis droegen leerlingen van 3 basisscholen uit Mierlo-Hout de 15 portretten van de omgekomenen in de kerk naar voren, om deze op het altaar een ereplaats te geven. De dienst die ongeveer een half uur duurde liet onder de vele familieleden, vrienden en bekenden die in de kerk aanwezig waren een goed gevoel achter.

Defilé WarWheels

Bij het officiële deel op deze avond werd evenals in 2011 een bijdrage geleverd door Groep WarWheels met diverse zusterverenigingen die met identieke voertuigen uit de 2e W.O. een defilé afnamen voor de familieleden en de eregasten zoals oud-strijder Ken Robinson (Inns of Court Regiment) en Tineke van Aerle.

Dankwoord

Het herdenkingscomité Mierlo-Hout dankt iedereen voor de overweldigende belangstelling en zij zien uw aanwezigheid gaarne tegemoet bij de bevrijdingsherdenking van 22 september 2013. Tevens dank aan allen die het comité hebben voorzien van prachtige foto’s en video-opnamens. Zoals Marja Rietveld-Dirks en Camerman Han Bogers van Omroep Helmond . De uitzending die zij hebben samengesteld is op deze website terug te vinden. Jan Dijstelbloem, Marco Meulendijks, Jean Noten , Anja en Kelly maakten op 22 september een fotoreportage waarvan hieronder een aantal links naar de fotoalbums te vinden zijn.

Klik op de afbeelding om de Tv uitzending van Omroep Helmond te bekijken.

Klik op de afbeelding om fotoalbum 1 te bekijken.

 

 

Klik op de afbeelding om fotoalbum 2 te bekijken.

Klik op de afbeelding om fotoalbum 3 te bekijken.

 

 

Klik op de afbeelding om fotoalbum 4 te bekijken.

 

Lees het Artikel van Piet Snijders in het ED van 18 september 2012. Klik op de afbeelding om de pdf te openen.

 

 

Een jaar later

Het Engelse krantenartikel over het Boek van Ad Hermens en het herdenkingsmonument/ Klik op de afbeelding om te vergroten.

Het comité kijkt tevreden terug op het grote aantal belangstellenden dat in het afgelopen jaar een bezoek heeft gebracht aan het Herdenkingsmonument in Mierlo-Hout. Een veelgestelde vraag in 2011: “Waarom na 67 jaar nog een monument?” is hiermee overduidelijk beantwoord. Kort na de onthulling werd ook het monument in Mierlo-Hout, op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei opgenomen in de lijst van Nederlandse oorlogsmonumenten. Mede door deze vermelding kwamen er ook bezoekers uit heel Nederland een bezoekje brengen.

Kees Stravers maakte van de bevrijdingsherdenking in 2011 een reportage in Mierlo-Hout. Klik op de afbeelding om de foto’s te bekijken.

Ook internationaal gezien is de belangstelling gegroeid. Bijzonder is de band met de Britse bevrijders, familieleden en nabestaanden uit Engeland, die op een of andere wijze betrokken waren bij de oorlog en bevrijding van Mierlo-Hout en drie dagen later ook Helmond. Het monument werd op 22 september vorig jaar ondermeer onthuld door familieleden van de Engelse tankcommandant Lt. John Bruce Millar die in 1944 op jonge leeftijd door granaatvuur bij de overweg op de Hoofdstraat om het leven kwam. Op uitnodiging van schrijver van oorlogsboeken Ad Hermens en het comité waren de familieleden van Millar vorig jaar september te gast bij de onthulling van het monument. Enkele maanden na hun thuiskomst in Engeland werden zij bezocht door de Eastern Daily Press. Journaliste Emma Knights schreef vervolgens een artikel voor dit Engelse dagblad waarin de familie zich bijzonder vereerd voelt met de oprichting van het monument en het boek over de bevrijding van Geldop/Mierlo en Mierlo-Hout waarin Hermens de herinnering aan Bruce heeft vastgelegd. Zo leest men in het kranten artikel op deze website afgebeeld; “Wij vinden het geweldig dat dit na al die jaren mogelijk is geworden, zij moeten het enorm gewaardeerd hebben wat wij Engelsen gedaan hebben voor hen”. Aldus de 78-jarige Nova Millar, zus van de gesneuvelde militair.

Ook de tweede zus van Bruce, de 83-jarige Heather Rose is onder de indruk zij denkt dat het boek van Hermens en het monument een passend eerbetoon vormen voor haar broer en alle andere militairen waarmee hij heeft gestreden voor de bevrijding van de Duitse bezetting die in Mierlo-Hout werd beëindigd op 22 september 1944, de dag dat Bruce net 20 was geworden.

 

 Ken Robinson Eregast op 22 september

Ken Robisnson tijdens de herdenkingen van september 2010. (Foto Cofoto, Mario Coolen)

Kort voor de komst van Ken Robinson naar Nederland, verscheen in de Engelse krant Mercury het volgende artikel. Klik op de afbeelding om de pdf te openen.

In september 1944 maakte hij deel uit van de bevrijding van de stad Helmond. De Engelsman Ken Robinson uit de C’Squadron, was samen met zijn kameraden uit het Inns of Court Regiment voor een langere tijd, op verschillende locaties in Helmond ingekwartierd. Robinson was in 2010 voor het laatst in de stad tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij de gedachteniskapel in het Hortensiapark.

Op speciale uitnodiging van het comité Mierlo-Hout zal Ken samen met zijn zoon opnieuw uit G.B. overkomen en eregast zijn op 22 september a.s. Kort na de aankondiging van zijn komst naar Nederland stuurde Robinson een aantal foto’s uit 1944 gemaakt tijdens het verblijf van de C’Squadron in Helmond.

Om meer duidelijkheid te krijgen over de exacte locatie werden de foto’s op zijn verzoek gepubliceerd in de rubriek ‘Wie vertelt?’ van Weekkrant De Loop. De resultaten van deze oproep aan de lezers kunt u via de volgende links teruglezen: – Wie vertelt (oproep Weekkrant De Loop met foto’s)          – Wie vertelt (reacties van lezers Weekkrant De Loop)

   Terug naar boven