Head-start

Bevrijdingsherdenking 2015


22 September 2015: Wederom een bijzondere bevrijdingsherdenking
(met circa 300 foto’s en mediaberichten helemaal onderaan op deze pagina)

Op dinsdag 22 september is het 71 jaar geleden dat Mierlo-Hout werd bevrijd van de Duitse bezetting. Jaarlijks vindt er op die dag bij het monument aan de spoorwegovergang een herdenking plaats. Op deze locatie worden de omgekomen inwoners herdacht, maar ook de Engelse militairen die tijdens de periode van de 2e Wereldoorlog zijn gesneuveld voor de vrijheid van Mierlo-Hout en onze regio. Sinds enkele maanden is door het comité achter het initiatief voor het monument, de stichting HMMH opgericht. Henk v.d. Westerlo, Huub Vleeshouwers, Harrie Raaijmakers en Mario Coolen zijn de drijvende krachten achter de stichting die op 22 september opnieuw een herdenkingsbijeenkomst organiseert.
Bijzonder dit jaar is dat het in 2011 opgerichte monument nu eindelijk “compleet” genoemd mag worden. Op het paneel waar de namen en foto’s van de omgekomen Engelse soldaten staan, ontbrak tot voor kort nog het portret van Private Phillip Davies. Al in 2012 probeerde de Geldropse schrijver Ad Hermens via een oproep in Engelse lokale kranten de familie van Davies te vinden. Een nieuwe poging van de Maarheezenaar Marcel Boven was succesvol toen hij het comité begin dit jaar in contact bracht met de broer van de gesneuvelde Engelse soldaat. Mr. Walter Davies zal nu samen met zijn echtgenote en kleinzoon bij de komende herdenking aanwezig zijn.
uitnodiging2015_web

Adoptie
Verder heeft de stichting vier basisscholen in Mierlo-Hout bereid gevonden het monument te ‘adopteren’. Dit jaar, als eerste: OBS ’t Hout. De stichting HMMH is opgezet om de continuïteit te waarborgen. Er moet er in de toekomst goed gezorgd worden voor het monument en alles eromheen. Met de adoptie door de scholen zoekt de stichting de verbinding met de jongere generaties en wil uitdragen dat de gebeurtenissen in Mierlo-Hout in ’44 een belangrijke rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Helmond, drie dagen later op 25 september.

Shermantank
Nog een bijzonderheid is de komst van een authentieke Shermantank. Op de herdenkingsavond rolt de tank met bemanning vanaf Rotonde de Barrier, via de hoofdstraat richting het monument de overweg. Van de Westerlo: “Dat is sinds de bevrijding van 1944, niet meer voorgekomen.”
DCIM100MEDIA
Programma
Nog een bijzonderheid is de komst van een authentieke Shermantank. Op de herdenkingsavond rolt de tank met bemanning vanaf Rotonde de Barrier, via de Hoofdstraat richting het monument. Van de Westerlo: “Dat is sinds de bevrijding van 1944, niet meer voorgekomen.” Op dinsdag 22 september begint het programma om 18.15 uur met een H. Mis in de St. Luciakerk. Yvonne en Anouk (moeder en dochter) zullen drie liedjes ten gehore brengen: In the arms of an angel, somewhere over the rainbow en we’ll meet again. Na de H. Mis wordt de plechtigheid van 19.00-20.00 uur voortgezet bij het monument. Hier zal Walter Davies samen met Marcel Boven het portret van zijn omgekomen broer onthullen. Aansluitend worden bij het monument bloemen gelegd door wethouder Frans Stienen, wijkbewoners en kinderen van OBS ’t Hout. Iedereen die zich betrokken voelt wordt van harte uitgenodigd zich aan te sluiten bij deze speciale bevrijdingsherdenking.


 

Onderstaand: 2 foto’s bezoek Fam. Davies aan museum Prinses Irene Brigade te Oirschot (Fotografie Mariëlle Vleeshouwers).
En 75  foto’s van het bezoek aan de Britse begraafplaats door Walter, Peggy en Steffen Davies met kinderen van OBS ’t Hout en voertuigen van Wheels. Gids op de begraafplaats is schrijver Ad Hermens (Fotografie Jan Dijstelbloem).Onderstaand: 118 foto’s van de herdenkingsdienst in de St. Luciakerk, met aansluitend de ceremonie bij het monument (Fotografie Jan Dijstelbloem).


Onderstaand: 29 foto’s van de Shermantank van Piet Moors. Tijdens de bevrijdingherdenking van dinsdagavond 22 september 2015, na 71 jaar terug op de Hoofdstraat (Fotografie Jan Dijstelbloem).

shermantank-©m.coolen-senior

Vrijdagmiddag 22 september 1944. Shermantanks van de 3e Royal Tank Regiment op de Hoofdstraat in opmars richting Helmond (Foto M. Coolen Senior).


Bekijk hier het fotoalbum van Jeroen Koppes Go2War2.nl (Bron Liesbeth van Diggele fotografie)

Mediaberichten rondom de bevrijdingsherdenking 2015

Artikel ED woensdag 9 september 2015. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Artikel ED woensdag 9 september 2015. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Artikel ED dinsdag 22 september 2015. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Artikel ED dinsdag 22 september 2015. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Terug naar boven