Head-start

Deel 1: Op zoek naar de Huufkes

Deel: 1 2 3 4

Voorwoord: Al direct na samenstelling van het eerste deel van dit historische verhaal over de Huufkes heeft de lezer maar weer eens laten blijken hoe deze geschiedenis in de smaak valt. Direct na de eerste publicatie van dit artikel op deze website, hebben enkele inwoners van Mierlo-Hout en Mierlo hun medewerking verleend, door het verstrekken van een aanvulling middels informatie en/of foto’s. Om die reden is de tekst al een aantal malen bijgewerkt en zijn er ook prachtige nieuwe foto’s bijgevoegd. Zo zie je maar weer: “twee weten meer dan één” Hartelijk dank voor de medewerking en Cofoto houdt zich aanbevolen voor meer! (eerste samenstelling van deze pagina in 2002, laatst bijgewerkt juli 2012)

Mario Coolen

Het volgende speelt zich af in de tijd dat er nog geen GPS voor handen was: Iemand die van ver buiten Brabant komt, stopt op een goede dag met zijn auto bij de kerk in Mierlo-Hout. Hij opent het venster en spreekt een voorbijganger aan. De vreemdeling heeft mazzel, want de voorbijganger is een rasechte Mierlo-Houtenaar. “ik ben op zoek naar de Hoefkens, kunt u mij vertellen hoe ik daar moet komen?” vraagt hij in goed Nederlands. De man denkt diep na en moet uiteindelijk bekennen dat hij nog nooit van die naam gehoord heeft, maar hij wil toch behulpzaam zijn. Hij antwoordt vervolgens in Mierlo-Houts: “dè zal wel in un nei wijk zèn, d’r zèn hier zoveul straoten bai gekommen d’n latste tijd!” Helaas komen ze er samen niet uit…De vreemdeling bedankt nog even snel en gaat op zoek naar een plattegrond…

Het straatnaambordje, zoals hier links op de foto afgebeeld en geschreven in ’t Brabants, ontbreekt helaas in het huidige straatnamenregister. Houtenaren zullen zich echter nog veel of weinig herinneren uit het tijdperk van “de Huufkes” en zijn exacte locatie. Cofoto deed navraag over de geschiedenis van het kerkpad en karrenspoor dat zich uitsplitste over de landerijen van de Apostelhoeve tot en met de voormalige Boterstraat (Burgemeester Krollaan) naar het Noorden, en in Zuidelijke richting naar de Slegersstraat. Details van dit verhaal worden verteld door diverse bewoners uit de omgeving van de voormalige “Huufkes” of zij, die regelmatig gebruik maakten van deze onverharde weg die inmiddels in zijn originele staat al 30 jaar uit het dorpskarakter is verdwenen. Het beeld van toen wordt versterkt door een stel unieke foto’s die een prima vergelijking geven tussen het heden en verleden.

Foto boven: De topografische kaartjes op deze pagina zijn inmiddels vervangen door meer onthullende foto’s. Via de fotopanorama’s op deze pagina zijn de enige echte Huufkes gemarkeerd met de gele lijn. In de eerste foto uit omstreeks 1976, kijken we vanaf de kerktoren van de St Luciakerk in westelijke richting. Er werd in die tijd al geen gebruik meer gemaakt van het pad. In de jaren negentig begon in het gebied met de weilanden en akkers, de bouw van de wijk Kroon-Krollaan. Op de voorgrond het perceel van Boer Meulendijks (1) waar in 2004 gestart werd met de bouw van het project Hofplein in de Odulfusstraat. Achter de huizen en boerderijen (2) langs de Burgemeester Krollaan (vroeger de Boterstraat), ziet men langs de gehele horizon de bomen van het Coovelsbos. Langs de Huufkes (3) bevonden zich precies op deze plek, tot het midden van de jaren zeventig de de kenmerkende rij met knotwilgen. (Archieffoto: Cofoto)

Foto boven: Hier kijken we in 1972, vanaf de Luciatoren in noordelijke richting. Aan de horizon is links de toren van de Stiphoutse St. Trudo zichtbaar en rechts de schoorsteen van de steenfabriek. Op de voorgrond de Odulfusschool met daarachter de speelplaats en de keurig verzorgde schooltuintjes. Het open terrein met in het midden een vijver ligt aan de achterzijde van Garage De Vlerk. Aan de Noord Parallelweg (1) staat ook tegenwoordig nog de bungalow van Croymans. De Raventa fabriek, later Laura Ashley en Texdeco, (2) werd omstreeks 2001 geheel gesloopt. Het terrein achter de jumbofabriek is tot op heden (juli 2012) nog onbebouwd. De huidige straatnaam De Hoefkens (3) is hier terug te vinden naast de Jumbofabriek en Panhuizen graveerindustrie. Hier lag ook de voormalige werf van aannemersbedrijf Theo Janssen. In 2011 vestigde zich daar Diepvriesspecialist van Rijsingen. (Archieffoto: Cofoto)

Foto’s boven: Twee panorama’s met onderling 30 jaar verschil. en eveneens gezien vanaf de kerktoren. De camera kijkt in noordwestelijke richting. In de foto uit 1980 zien we links (1) een stukje van de Slegersstraat. De “uitgang” van de Huufkes bevond zich via de spoorwegovergang (2) en de kersenboomgaard van Bernhard van den Heuvel. Begin jaren ’90 werd hier (3) het station van Mierlo-Hout gerealiseerd. Eind jaren zeventig startte de ontwikkeling van het industriegebied Groot Schooten te Stiphout. De nieubouw van Volvo Car BV ten noorden van de Helmondweg toen aangeduid als de S22 (4) was in 1980 een feit. In de voormalige schooltuintjes bij het spoor (5) is ook zojuist de nieuwe sporthal van de Odulfusschool opgeleverd. In de foto uit 2010 zien we dat er in de afgelopen 30 jaar flink is gebouwd. Akkers en weilanden hebben plaats gemaakt voor de deelwijk Kroon-Krollaan. Ook het station is al ruim 10 jaar geleden gerealiseerd en de appartementen in het project Hofplein zijn al sinds 2005 gereed. Met de gele lijn tussen de huizen, hebben wij voor de duidelijkheid gemarkeerd waar vroeger zo ongeveer het kerkpad De Huufkes was te vinden. Tot slot valt bij deze foto nog op te merken dat de oude kersengaard van boer v.d. Heuvel al flink is uitgedund. Het is april 2010 en de laatste oude bomen staan in de bloesem. Helaas wordt ook daar de oogst van de échte Mierlose Zwarte elk jaar een stuk minder… (Archieffoto’s: Cofoto)

Foto boven: En terwijl er in juli 2012 nog druk gewerkt werd aan de 3e update van dit historisch verhaal over De Huufkes wint fotograaf Wim van den Broek een fotowedstrijd in Helmond-Noord. Hij krijgt daarbij een rondvlucht met een luchtballon aangeboden. De wind staat gunstig die avond en de ballon gaat o.a. precies over de wijk Kroon in Mierlo-Hout. Zo krijgen wij tot slot van dit 1e deel over De Huufkes, ook een schitterend uitzicht vanuit een tegenovergestelde richting in vergelijking met de vorige foto’s die allen vanaf de Luciakerktoren zijn gemaakt. De markering boven het spoor geeft weer aan waar de overweg en de ingang naar de kersenboomgaard was te vinden. Op de voorgrond zien we de woningen aan de Professor Rommelaan. Hartelijk dank aan Wim voor deze mooie foto.

<<< Inleiding Volgend deel >>>