Head-start

WieWoondenWor: Kardinaal van Enckevoirtstraat

De eerste woningen uit de “Aaw”  woningbouw dateren uit de dertiger jaren en werden gebouwd  in de Kardinaal van Enckevoirtstraat en op een deel van de Zuid-Parallelweg. Direct na 2e W.O. heerste net als op vele plaatsen in Nederland, ook op ’t Hout een periode van woningnood. Om jonge mensen snel aan een huis te helpen werd de bouw van nieuwe woningen in de pastoorswijk dan ook in hoog tempo verder uitgebreid. Heel wat gezinnen hebben door de jaren heen in dit deel van het dorp, via de Houtse Woningbouwvereniging een huis gevonden. Hier werd meer dan een halve eeuw lang lief en leed gedeeld. Midden zeventiger jaren verkeerde de meeste woningen in een zeer slechte staat. Van de huizen met de karakteristieke bogen in de Kardinaal van Enckevoirtstraat en op de parallelweg werd circa 80% onbewoonbaar verklaard, gesloopt en vervangen door eengezins- en seniorenwoningen. Een klein deel van oude woningen zijn gemoderniseerd en tot op de dag vandaag in de stijl van de dertiger jaren behouden gebleven. Op deze pagina een tiental foto’s die omstreeks 1977 zijn gemaakt door Bert Meulendijks. Het merendeel van de woningen in de Kardinaal van Enckevoirtstraat staat inmiddels leeg, ramen en deuren zijn dichtgetimmerd en de sloop is in volle gang.

Help ons en anderen om de historie van Mierlo-Hout zo volledig mogelijk te maken!
Aanvullingen of wijzigingen zijn welkom via het contactformulier

Foto 1 Wie vertelt?

Foto 1 Wie vertelt?

Foto 2 Wie vertelt?

Foto 2, Aanvullingen Tiny van der Putten: Volgens mij woonde hier ons opa en ons opoe op het hoekske. Jo van der Heijden: Klopt! Het eerste huis was Van de Laar, het tweede Overzier, het derde Van Empel, het vierde Van de Kimmende, het vijfde Verhees, het zedse Kornuyt. Het huis met de dichtgetimmerde ramen boven, daar woonden Van der Heijden en de voordeur uiterst links de familie Cor van Kilsdonk.

Foto 3 Wie vertelt?

Foto 3, aanvulling Jo van der Heijden: Van links af het eerst dichtgetimmerde huis heeft eerst het winkeltje van Mie Feijt gezeten, daarna woonden er de familie Kouwenberg en later nog het gezin Frans van Kilsdonk. Daarnaast het hoekhuis heeft de famille Van der Heijden gewoond. Het huis met de auto voor de deur heeft eerst Van Esdonk gewoond en later Pietje van den Boogaard. Linker huis van die auto, waar alleen de voordeur op de foto te zien is, woonde het gezin Bertje Kweens, later verhuisde Van Esdonk (snoepwinkeltje) naar dat pand. Het huis met de raam dat half te zien is aan de andere kant van de (boog)gang, daar woonden Van der Heijden (vogelwinkel achterom). Reactie Carla Kouwenberg: Wat leuk Jo van der Heijden,dat jij weet dat wij daar woonden,die tijd is voor mij de leukste geweest van mijn jonge jaren!

Foto 4, Aanvulling:Jo van der Heijden: Pastoor van de Massenhovenstraat; eerste huis Rooijakkers ( later Van Hoof ), tweede huis Pellenaars, derde Verschuren, vierde ???, vijfde Steenbakkers en laatste huis Schamper.
Kasia Seijkens: Hier woonden mijn opa en oma Graad en Door Rooyakkers Bombeeck met hun 14 kinderen waarvan mijn moeder de oudste was.
Zij is nu 97 jaar en zij woonde daar tot haar 19de . Wij noemde deze wijk altijd “De Woningbouw!”

 

Foto 5 Wie vertelt?

Foto 5 Wie vertelt?

 

Foto 6 Wie vertelt?

Foto 6, aanvullingen; Gerard van Hedel: Het huis dat afgebroken is woonde Fam. Steenbakkers ,in die vrijstaande woning Fam. Schamper!

 

Foto 7 Wie vertelt?

Foto 7 Wie vertelt?

 

Foto 8. Wie vertelt?

Foto 8. Wie vertelt?

 

Foto 9 Wie vertelt?

Foto 9 Aanvullingen: Tiny van der Putten; Het allerlaatste huis daar woonden wij. Jo van der Heijden: langs jullie woonden het gezin Hendrik van de Ven. Het eerste huis, waar je alleen de raam van ziet, woonden Vogels, daarlangs Van Vaalen. Deur nr. 3 en 4 weet ik niet ( meer ). De Familie Weijts woonden op nummer 23 in de Kardinaal van Enckevoirtstraat. Toon Weijts was gehuwd met een dochter van Giepmans, de eerdere bewoners van nr. 23.

 

Foto 10 Wie vertelt?

Foto 10 Wie vertelt?

kard.v. enckevoirtstraat (extra)

Aanvullingen, Marion Adriaans: Ja en langs kuijpers op den hoek otto en marietje adriaans gruyters en in dat huis ben ik geboren en heb daar tot mn 1 1/2 gewoond met m’n ouders bij opa en oma boven. toen waren de huizen in de cederhoutstraat (voorheen fresiastraat) klaar. Jo van der Heijden: Nadien is in het huis van Otto Adriaans de familie Netten komen wonen! De laatste 2 huizen aan deze kant richting spoor werden bewoond door Verrijt en Jeanne Raymakers ( modewinkeltje )
Jeanne Kuijpers-Gielen: Langs van den Eerenbeemt woonde Leo van Aarle, verzamelaar van spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Mijn schoonzus en schoonbroer, Jo en Sjef van den Nieuwenhof-Kuijpers hebben nog ingewoond bij de familie van Aarle. De familie Kuijpers woonde recht tegenover van den Eerenbeemt.