Head-start

Van paardenwei naar fietsbrug…

Deze tijdspiegel is gemaakt op de onverharde Noord Parallelweg. Nu het gebied met de woningen in wijk Kroon-Krollaan. De foto met Mario en Koos Coolen is ook terug te vinden in het 4-delige verhaal over De Huufkes op onze website. Beiden staan hier voor een paardenwei aan de noordkant van het station. In 1992 werd hier het tunneltje onder het spoor geopend en in mei 2012 een nieuwe fietsbrug. Op de foto uit 1965 zien we op de achtergrond de Raventatextielfabriek die toen nog maar net in bedrijf was genomen. Het fabrieksterrein had een flinke oppervlakte. De hoofdingang lag helemaal in de Boterstraat (later Burg. Krollaan). Voor dat het gebouw zo’n 15 jaar geleden werd gesloopt was hier tevens de firma Laura Ashley en later Texdeco gevestigd. Nog iets wat na een halve eeuw is blijven staan op deze foto’s? Jawel. De grote eik in de bosschage aan de rechterkant is gespaard gebleven. Op de foto van 2014 staat dezelfde boom achter de lantaarnpaal.

Lees onder deze tijdspiegel de Facebook reacties en zie de foto’s van Nellie van Neerven en Henk van de Kruijs.

ts-kroon-krollaan

kroonkrollaan-vdkruijs01
Historie Mierlo-Hout: Hey ut zelfde perdje! Keiskon!! Vertel Nellie?
Nellie van Neerven: Paardje Coby met veulentje en ons Bertje. in de wei bij Dupré .
Historie Mierlo-Hout Geweldig!

kroonkrollaan-vdkruijs02
Nellie van Neerven: Nog eentje zien? Is ook skon mi ons vader erbij en cowboy Bertje prachtig met de kerk op de achtergrond.
Historie Mierlo-Hout: Begint toch nog us een echt geschiedenisboek te worden hier. Interactie werkt prima.
Henricus Kruijs: kie dor hedde de manneke wer mi zunne goed gevulde luier de pertje haite trouwes Coby hi minne knie kepot getrapt dor zit ik naw nog mi te sukkelen en pressies op die plek wor hij hier stu hi hai maj op nog nu ker midde in munne rug gebeten .munne maat joopy was er bij hai ze nog vlak dor vur bijt de perd nie ik zeg ut is ginne hond . ik ha mun woorde nog nie kaaw of hai ha mij te pakken de rot knol .
Nellie van Neerven: voor dit zwart witte paardje hierboven (andere foto ) kocht ons vader de Johnny een ijslandse of Shetlandse pony ,eentje die van een melkboer is geweest ,die draaide dus elke straat in zonder dat we hem stuurde . Ik had het niet zo op paarden begrepen ,maar de Johnny was een keertje op hol geslagen ,hij stond bij de schapenstal in het pad waar nu ongeveer het station Brandevoort is. En wij( ons Marthie en ik ) liepen met de schapen in dat zelfde pad ,waar hij aan de ketting stond ,en los was gebroken .Ons Marthie en ik moesten hem tegen houden .nou zeg daar kwam ie aangestormd .ons vader stond op zo;n pakweg honderden meters van ons vandaan heel hard te roepen hoe we dat moesten doen .wij pakten ieder een tak met bladeren eraan en zwaaiden in het rond .en het lukte met een bonzend hart .wel heel raar dat je dan je angst opzij kunt zetten .En knap He? van twee meiden die dat voor elkaar kregen .

kroonkrollaan-vdkruijs03
Henricus Kruijs Johny was unne IJslander nel niet kapot te krijgen die gooide een 30 cm dikke berk in de sloot terwijl wei gewoon aan tafel zaten warm te eten ik zie hem nog voorbij lopen mi die boom aan zijn kont ik denk dat hij dacht opgeruimd staat netjes.
Nellie van Neerven:  ik vond dit al een behoorlijk groot paard .heb er een keertje op gereden zonder zadel was niks voor mij .hij draaide wel mooi om