Head-start

Zicht naar het zuiden vanaf St. Luciakerk

In de serie met tijdspiegels van Mierlo-Hout worden ditmaal fragmenten van de Hoofdstraat onder elkaar gezet. Omstreeks 1937 beklom Marinus Coolen de kerktoren van de St. Luciakerk en maakte vanaf  de trans de volgende foto’s. Dankzij een kopie van het originele zwart-wit negatief van zijn opnames krijgen we een haarscherp beeld van dit stukje Hoofdstraat in zuidelijke richting. Er is heel wat vertimmerd en gesloopt in de loop der jaren.  Afgezien van enkele bouwtechnische wijzigingen zijn de panden met nummers 1, 2 en 3 eigenlijk nog de enige bouwwerken die in het huidige straatbeeld van 2014 terug te vinden zijn. Maar het meest opvallende op de oude foto is de langgevel boerderij van Vervoort die met de bevrijding van 1944 door brand werd verwoest en later werd afgebroken. Op het vrijgekomen perceel werden door de gebroeders Vervoort Giel, André en Jan naast elkaar, maar liefst 3 woningen gebouwd. Momenteel is hier ook Bandenservice Van de Vorst gevestigd. Het ligt voor de hand dat er ook bij deze tijdspiegel nog meer herinneringen/wijzigingen en informatie naar voren komt. WieWaWit te vertellen hierover, is welkom.
ts.kerktorenzicht- zuid02

Reacties op bovenstaande foto binnengekomen via Facebook:
Elle de Brouwer He dat is leuk; die boerderij is van mijn opa en oma geweest en toen hebben id ome Jan ,ome Giel en ons pap Andre daar die huizen gebouwd. In huis 1 woonde vroeger Clara en Noud kusters zij hadden 3 kinderen Paul Karin en Felix. Clara en Felix heb ik vorige zomer nog ontmoet in ijssalon NEMANJA. Noud is verongelukt toen wij nog op de basisschool zaten.
Elle de Brouwer In huis 2 woonde fam van der Heijden; de bovenmister van de Odulfusschool en die hadden volgens mij 1 dochter Marjo daarna is daar Cor en Riek Swinkels komen wonen.
Piet Vervoort Die bovenste foto is nog van voor de oorlog dat huis voor Kusters nr 1 woonde fam Verhagen dan smederij Kusters nr 2 woonde fam vd Heijden daar voor die boerderij ben ik geboren al meer dan 82 geleden en is met de bevrijding in brand geschoten nr 3 is van fam v Ommeren een mooie foto.
Elle de Brouwer Het pand van Nemanja is waarschijnlijk gebouwd door Raaijmakers, de zoon Piet is daarna in de scoutingboerderij gaan boeren; voor dat ze naar Milheeze verhuisden, ik zou graag willen weten of er mensen zijn die weten of dit klopt en wanneer dit huis gebouwd is, bouwjaar stond niet vermeld bij aankoop!
Wilma Lohrmann Volgens mij is nr 1 niet kusters. Het huis ziet er voor mij helemaal anders uit. Ik ben jarenlang met Karin, de dochter bevriend geweest en er ook heel vaak in huis gekomen. Naast Kusters was heel lang een chinees gevestigd.
Hilda Vogels Wilma er zit toch tussen de Chinees en huize Kusters nu Snookertown en vroeger een tennishal en zat daarvoor niet het fabriek van Kusters er toen?
Toon van Wetten En daarvoor de boerenleenbank
Hilda Vogels Ja Toon klopt waar nu de Chinees zit, toen hadden we nog een blikken spaarpotje. Leuk om deze foto te zien!
ts-kerktorenzicht-zuid01

De weerspiegeling van dit tijdbeeld vanaf onze kerk naar de Hoofdstraat is ditmaal iets in zuidelijke richting verplaatst. Het tijdsverschil onderling bedraagt opnieuw circa 75 jaar. Op de foto’s hebben wij weer 5 markante gebouwen uitgelicht.  Op n0 1. zien we het indrukwekkende torentje van het melkfabriek. Tegenwoordig zijn dit winkelpanden naast zaal Adelaars. 
Num. 2 Het dak van de boerderij van Nelis Vervoort. (gewijzigd door Antoon Rooijackers)  No. 3 Boerderij van V. Dongen nu residentie Hofstadt. 
No 4. Is het pand Hoofdstraat 118 waar nu snackbar ’t Bickertje is gevestigd. En tot slot no. 5; is het dak van de boerderij van Dekkers toen nog gelegen aan de Koeveldsepad.
In de onderstaande tijdspiegel hebben wij vanaf de begane grond, alle genoemde panden nog eens gedetailleerder uitgelicht.
ts-kerktorenzicht-zuid03
Reactie Antoon Rooijackers op bovenste foto:
 No 2 was niet de boerderij van drika van den Boogaard maar de boerderij van nelis Vervoort de boerderij van drika lag in het pad dat liep tussen de Rabobank en het café achter het café zat nog een sigaren fabriekje dan de boerderij van drika en daar achter stond het huis van Janes van hoof.
—————————————————————————————————————————————————————————
Tijdspiegel hieronder: No. 3: Vanaf de kerktoren gaat de boerderij grotendeels verscholen achter de bomen. Maar vanaf de begane grond op de Hoofdstraat, is er meer zicht op de boerderij van Van Dongen. In 2001 werd het pand afgebroken voor de huidige appartementen in de residentie Hofstadt.

ts.kerktorenzicht-zuid05
Tijdspiegel hieronder: No. 4: Panden 118 en 116 samen een van de oudste woningen in de Hoofdstraat die ook nog aan de buitenkant het meest in de originele staat bewaard gebleven zijn. Op de onderste foto is links snackbar ’t Bickertje gevestigd.

ts.kerktorenzicht-zuid04

Tijdspiegel hieronder:  En tot slot no 5: Bovenste foto zie men slechts een glimp van het dak van de boerderij van Dekkers in de Koeveldsepad. (circa 1937) Middelste foto is de Koeveldse straat vanaf de begane grond anno 2002. Enkele jaren geleden werd ook deze boerderij gesloopt om plaats te maken voor 3 vrijstaande woningen. Hierdoor verdween weer een stukje dorpskarakter in Mierlo-Hout…

ts.kerktorenzicht-zuid06