Head-start

Ut Hengske

Nog eenmaal uit in “Bar Discotheek ut Hengske”

It’s a saturday night and I feel all right, so come on let’s dance…look at me! Zo zong Penny Mclean in haar hit uit 1975; Lady Bump. Het was één van de vele discohits uit de jaren 70 waarop zaterdagavond 6 oktober 2012 werd gedanst, gelachen en zelfs een enkel traantje werd weggepinkt. De reünie van ut Hengske (oud adres Mierloseweg 235, Mierlo-Hout) was een wederzien van vrienden en vriendinnen waarvan sommigen elkaar 37 jaar lang niet meer ontmoet hadden. Eregasten van deze avond waren o.a. de toenmalige eigenaar van ut Hengske Jan van de Westerlo en natuurlijk ook Thea (van achter de bar). Haar aanwezigheid op deze avond bleek onder de ‘jeugd van toen’ al net zo geliefd te zijn als vroeger. De reünie die in een gastvrije Café D’n Brabander op diezelfde Mierloseweg werd georganiseerd was zondermeer geslaagd te noemen. Voorzorgsmaatregelen voor een eventuele herhaling van deze succesvolle reünie in de toekomst waren er ook al op deze avond. Iemand grapte, om dan wel gebruik te maken van een flinke ruimte. Dit om het hoge percentage rollators en rolstoelen dat dan verwacht zal worden toe te kunnen laten…

Klik hieronder op de afbeelding om naar het fotoalbum te gaan

 

Klik op de foto om het album te bekijken

Terug naar de Seventies met ut Hengske

(Bron Weekkrant De Loop vr. 31 aug. 2012) In de zeventiger jaren vierde de Disco hoogtij en ook Mierlo-Hout was goed bezet met uitgaansmogelijkheden voor de jeugd. Een daarvan was Bar Discotheek ut Hengske erg geliefd onder de vele jeugdige bezoekers uit Mierlo-Hout en Helmond-West. (’t Haagje).

Bij de voorbereiding van de reünie van ut Hengske worden met oude fotoalbums al herinneringen opgehaald in het bijzijn van Maarten en Liesebeth van D’n Brabander en met Thea, Mario, Jan en Betsie. (Foto Cofoto, Anja Coolen)

In een voormalige paardenslachterij aan de Mierloseweg 237, runde Jan van de Westerlo vanaf 1970 een cafetaria genaamd De Smulbig. Toen in het naastgelegen pand de bloemenzaak van Filipini ophield te bestaan, werd het pand aangekocht door Van de Westerlo en omgebouwd tot een hal met speelautomaten. De disco kwam meer en meer in de swing. Op de Hoofdstraat opende discotheek ’t Houts Pôrtje en ook Jan veranderde zijn zaak aan de Mierloseweg 235, na een intensieve verbouwing, in Bar discotheek ut Hengske.

Om nog eens voor eenmaal terug te keren naar die gezellige discotijden hebben enkele oud-bezoekers het idee opgevat om een Hengske-reünie te organiseren. Op zaterdag 6 oktober vanaf 20.00 uur is iedereen die herinneringen wil ophalen van harte welkom bij D’n Brabander eveneens gevestigd op de Mierloseweg. Inschrijfgeld voor deze veelbelovende avond wordt niet gevraagd, maar voor een goed verloop van de organisatie wel graag even aanmelden via e-mail uthengske@mierlo-hout.nu of bellen naar onze redactie is ook voldoende. Tel. 841940

AANMELDEN IS OOK MOGELIJK VIA HET CONTACTFORMULIER OP DEZE WEBSITE!

Op de raam van bar discotheek ut Hengske stond vroeger een grote afbeelding van een paardenkop, maar de naam ‘Hengske’ verwijst naar de vader van Jan die destijds ‘Heng Kwéék’ genoemd werd. Tijdens de openingsreceptie van 4 september 1975 kwamen honderden een kijkje nemen. Het receptieboek heeft Jan bewaard, evenals de foto’s die in de glorietijd van ut Hengske zijn gemaakt.

Advertentie uit een krant met de aankondiging van de opening. Rechts, een platenkoffer uit de jaren ’70 ook gebruikt voor LP’s en singeltjes, door een DJ in Bar Discotheek ut Hengske.

Na het diskjockeyconcours bij bar discotheek ut Hengske werden de prijsbekers trots getoond door de deelnemende disjockeys: Henk v.d. Putten, Wim Faassen (de Faas), Leo Vailliant (de Ringo), Jos van Gerven, Ad Schepers, Harrie Vogels (de Mus), Gerrit Verlijsdonk. (fotoarchief ut Hengske)

Thea stond destijds achter de bar en geniet zichtbaar als ze herinneringen ophaalt. Jan:’De diskjockeys kregen destijds zo’n vijftig gulden per avond, ja de jeugd had destijds geld zat. In ut Hengske was het onvoorstelbaar gezellig. Ik heb ooit meegemaakt dat ik ’s morgens terug kwam in de discotheek en er nog bezoekers zaten van de avond daarvoor. Zij hadden gewoon liggen slapen op de dansvloer! Ik zei dan: bende gullie nou nog hier?’ Thea lacht:’Ja, dat is nu niet meer denkbaar, maar dat gebeurde in die tijd zeker wel eens.’ De reünie wordt georganiseerd in een café dat in veel opzichten aan ut Hengske doet denken: D’n Brabander. Kastelein en gastheer Maarten zorgt dat behalve de drank, ook de bitterballen als vanouds er weer bijzijn. ‘We maken het net zo gezellig als toen en met muziek en het weerzien van vrienden en vriendinnen uit die tijd wordt het zeker een echte Seventies-avond!’

Met bouwmaterialen afkomstig uit een oude gesloopte boerderij in Deurne, werkte Jan van de Westerlo samen met de plaatselijke jeugd aan de inrichting van dit interieur. Het karwei van stenen afbikken, houtbewerking en siersmeedwerk etc. heeft ruim een jaar geduurd.

 

Wie herkent wie op deze foto? Laat het ons weten.

 

Foto links: Tinus Kanters, Gerrit Verlijsdonk en Frits van Eekert. Foto Rechts achter de discotheek Wim FaassenWie herkent wie op deze foto? Laat het ons weten.

Foto links: Gerrit Verlijsdonk, Harrie Vogels, achter de discotheek Jos van Gerven. Foto Rechts: Riek Scheepers (met sigaret) Wie herkent wie op deze foto? Laat het ons weten.

 

Foto links Thea met carnaval 1976. Foto midden: Ook enekele Nederlandse artiesten bezochten ut Hengske, zoals de zangeres Mariska Veris van Shocking Blue (bekend van de hit Venus waarmee ze begin jaren 70 ook in Amerika wist door te dringen. Foto rechts poseert Thea met de Helmondse zanger Adrie van den Berk. Hij had in 1975 een Top 40 hit met “Veenhuizen” en zong onder de naam Alias Berger.

Ben je zelf ook in het bezit van meer foto’s uit de tijd van ut Hengske? Stuur ze dan naar uthengske@mierlo-hout.info en wij plaatsen ze op deze website.En tot slot…… vergeet je vooral niet aan te melden, want dat is erg belangrijk! Stuur een e-mail naar uthengske@mierlo-hout.nu, bel naar tel. 841940 of maak gebruik van het contactformulier (klik rechtsbovenaan op deze website op contact) Tot ziens op 6 oktober in D’n Brabander!